PFAS in Drinkwater: gevolgen voor gezondheid en milieu

Wat is PFAS?

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn synthetische chemische verbindingen die overal in ons dagelijks leven voorkomen. PFOA, PFOS en GenX zijn vormen van PFAS. Ze worden gebruikt in zeer veel industriële toepassingen en consumentenproducten vanwege hun water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen. Bijvoorbeeld in producten zoals waterdichte kleding, verpakkingsmaterialen, brandbestrijdingsmiddelen en koekenpannen.

Waar zit PFAS in het water?

Helaas hebben PFAS-stoffen een negatieve impact op onze waterbronnen en uiteindelijk op onze gezondheid via het drinkwater. Door jarenlange lozingen van PFAS-houdende stoffen en het gebruik van PFAS-houdende producten, zijn deze chemische verbindingen overal in het milieu terecht gekomen. Hierdoor kunnen PFAS zich ophopen in waterbronnen, zoals rivieren, grondwater en meren. Zoals in de Westerschelde.

Volgens een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science & Technology Letters (oktober 2022) is PFAS-verontreiniging van drinkwater een wereldwijd probleem geworden. Hierdoor kan PFAS zich ook ophopen in ons lichaam, omdat PFAS nauwelijks worden afgebroken in ons lichaam. Het onderzoek toonde aan dat PFAS in drinkwater voorkwam in alle geteste landen, waarbij sommige monsters concentraties hadden die de landelijk vastgestelde veiligheidsnormen overschreden. In de buurt van fabrieken die met PFAS werken, worden ook de bodem (denk aan groetentuintjes) en de lucht verontreinigd met PFAS.

Wat doet PFAS met je lichaam?

Blootstelling aan PFAS via drinkwater kan schadelijke effecten hebben op de gezondheid van mensen. Mede vanwege het feit dat jePFAS in drinkwater wordt in het laboratorium getest lichaam de stof niet kan afbreken, waardoor de PFAS zich ophoopt in je lichaam. Een grondige analyse van meerdere studies, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives, bevestigt het verband tussen blootstelling aan PFAS via drinkwater en negatieve gezondheidseffecten. De studie rapporteerde verhoogde risico’s op nadelige effecten zoals verminderde nierfunctie, leverschade, verhoogde cholesterolniveaus en aantasting van het immuunsysteem. Ander onderzoek heeft aangetoond dat hoge concentraties PFAS verschillende ziektes kunnen veroorzaken, zoals hormonale verstoring, vruchtbaarheidsproblemen en zelfs kanker.

Waterbehandeling en PFAS-verwijdering

Grondige filtering is essentieel bij het verwijderen van PFAS uit drinkwater. Verschillende behandelingsmethoden worden toegepast om PFAS te verwijderen, zoals actieve koolfiltratie, omgekeerde osmose en ionenwisseling. Deze technologieën kunnen effectief zijn bij het verminderen van de concentraties PFAS in drinkwater en het waarborgen van veilige niveaus voor consumptie.
Een studie gepubliceerd in het Journal of Environmental Management onderzocht de effectiviteit van verschillende waterzuiveringstechnieken voor het verwijderen van PFAS. Het onderzoek toonde aan dat actieve koolfiltratie en omgekeerde osmose efficiënte methoden waren om PFAS uit drinkwater te verwijderen, terwijl conventionele waterzuiveringstechnieken minder effectief waren.

Bescherm jezelf met het Yumeau Waterfiltersysteem

Om jouw gezondheid en die van je gezin te beschermen tegen PFAS-verontreiniging in drinkwater, biedt Yumeau een geavanceerd waterfiltersysteem met een Doulton filter, dat is ontworpen om onder andere PFAS te verwijderen. Ons waterfiltersysteem maakt gebruik van technologieën, waaronder actieve koolfiltratie en keramiek, om schadelijke stoffen zoals PFAS effectief uit het drinkwater te verwijderen.

Met het Yumeau Waterfiltersysteem kan je met een gerust hart genieten van schoon, zacht en veilig drinkwater, vrij van PFAS en andere verontreinigingen. Onze Doulton filters zijn getest en gecertificeerd volgens strenge normen om de hoogste waterkwaliteit te garanderen.

Regulering en richtlijnen voor PFAS in drinkwater

Wereldwijd spant men zich in om de PFAS-verontreiniging van drinkwater aan te pakken. Verschillende landen hebben normen en richtlijnen vastgesteld voor de maximale toegestane niveaus van PFAS in drinkwater. Deze normen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en risicobeoordelingen om de blootstelling aan PFAS te beperken en de volksgezondheid te beschermen.
In de Verenigde Staten heeft de Environmental Protection Agency (EPA) een gezondheidsadvies uitgebracht voor twee veelvoorkomende PFAS-verbindingen, namelijk PFOA en PFOS. Het advies beveelt aan om de gezamenlijke concentratie van deze stoffen in drinkwater te beperken tot 70 parts per trillion (ppt) om de blootstelling te minimaliseren.

Bescherm uw gezondheid en die van je gezin vandaag nog. Kies voor het Yumeau Waterfiltersysteem en geniet van puur, gezond drinkwater zonder schadelijke PFAS.

Bestel het Yumeau Waterfiltersysteem en geniet van schoon, veilig drinkwater!

Deel dit artikel:

Facebook
WhatsApp
E-mail